Friday, November 18, 2011

LAKSA KELATE DI MALAM RAYA

Bosan nye raye tahun ni tak boleh balik raye kat kampung.....ehm Tak best sebab x boleh makan yang best2...saya tak tau nape nak makan sangat kuah kacang,ketupat sotong... padahal boleh je kalau nak buat sendiri tapi tak se best orang lain masak especially my mum = my chef. Dulu mase kecik2 saya slalu jadi pembantu Chef. My mum boleh dikatakan terer masak tp klau bab2 baking gagal skit..kecuali biskut kacang pandai buat tp tak pandai bakar hehe.Pastu anak2 pompuan la yang tukang bakar....then bila dah masak dok komen la tak cantik la, besar sangat la, nipis sangat la....ayooo banyak komen tul.

Dulu time kecik2, disebabkn dalam family de 3 orang pompuan jaa, so kami bertiga suke buat biskut n kek untuk raye and kek yang pertama yang kami buat ialah Butter cake tp colorful.Saye tukang tengok je ,tolong komen hehe...mase buat kek 2 time nk letak baking powder rasenye, mula2 letak 1 t/p je pastu tambah lg sbb takut kek tak kembang hehe. Then mase nak letak color ...merah +hijau raseny biasa la mula2 letak sikit tp nampak tak cantik pulak ...pe lagi tambah lg.

haha Bila dah masak kek 2nampak memang cantik, gorgeous, ber color2...tp rase pahit sbb banyak sangat pewarna kot...Tp sekarang kakak2ku dah pandai baking, cuma xde mase nak buat time raye...beli jaa la.

Menu raye Aidiladha tahun ni ....laksa kelate atas permintaan kawan dari johor...nnt nak suruh dia masak Laksa Johor pulak .Tau tak, kami masak dalam kul 11 malam kot n makan kul 12 malam wauuu.....Disebabkn masak di lewat malam chef lupa letak bawang +halia Dlm kuah laksa tp disebabkn sambal belacan ku yang menyengat...bertambah2 kami mkn tau





MACAM MASAK UNTUK 10 ORANG KAN.....
LEPAS 2 ,TIDUR CAM ULAR KENYANG

Tuesday, November 1, 2011

CDAH YANG GABRA......@ Blogger masterchef 2011

Cdah yang gabra...ade ke patut kakak aku cakap camm 2.BUt it true...hehe

A moment to remember ..date:(8/10/2011)

Pengalaman yang sukar d delete dari hotak.Sebenarnye aku telah masuk semifinal blogger masterchef setelah didorong @dipaksa kakak yati sawanila untuk update blog yang tak seberape update ni.Aku ingat lg mlm last 1hb kut dlm kul 11 , akak sawanila sms tanye "dah update ke blum?".Alamak terpaksa la update n kebetulan mlm tu aku masak rendang.Ambik je rendang letak dalam pinggan ,take picture n upload dlm blog n post....haaha dlm hati harap2 jgn la terpilih.
Lepas post je then aku tido la sbb sok keja kn.Tapi tidur ku tak selena malam2 seblumnya.Banyak tul mimpi.Ni masterchef punye pasal la

Esoknye

macamane tergerak hati nk check email, tengok je dlm Inbox:nuffnang----alamak dapat la pulak semi final.Klau org lain dah terlompat2 kut....huhu.Adoi.ingat xnak bgtau sape2 tp bgtau jugak la...

Hari yang dtunggu telah tiba ---8/10/11



Akhirnye hari yang di nanti-nanti telah tiba...Event start kul 1030pg-1300pm.Sblum start tu de la opening speech pe tah.Aku bukannye kesah benda2 cam ni n de bberapa soalan yg di tanye? who's like blogging?...aku (blur n dlm hati...xsuke pun)
Who's like cooking?...(suke tp kadang klau de mood la)

klau bukan dua2 ni nape aku de kat cni ek?
Ni yang di name kan jodoh....klau de jodoh camane pun jumpa jugak kn.Cthnye aku dapat jmp ramai blogger terkenal..akak sawanila cakap ni kebanyakkan blogger yg famous ni , pas 2 aku cakap "aik nape aku xkenal pun".Macammane nk kenal xpernah pegi event nuffnang...ayoooo (dlm hati)
.

Before start, kitorang buat cabutan no n aku dapat no. 4 maa...orang cine cakap xde ongg maa.Ade aku kesah.Dapur aku tepi abang ni,Jai Ramlee..dia no 5.



Sblum berperang...ni nasihat dr chef Ryan Khang..tp xdengar pe pun...jasad je kat c2




Ni la antara barang yang diorang sediakkn n bahan utama ialah udang.Aku pun x tau nak masak pe...bluuuur




Ni dah start....tengah operate udang.Time nk operate udang ni....banyak pulak cadangan@pendapat@petua yang diberi:
1.buang kulit je n kepala n ekor xyah buang
2.xyah buang kulit nnt udang 2 jadi xcantik
3.Alah potong tepi je,,,

So aku pilih yang sonang ja,Aku potong tepi joo.Alamak pisau ni tumpul pulak.....lame jugak aku pegang udang sampai tangan pun dah gatal2 sbb udang 2 dh lame kut.


Tukang rase: Chef Ryan Khang(chef The Cooking House), Raqim Ahmad Ramli (Mamat Astro) , KY Speak (Nuffnang la kot)




Tukang Rase dok tengah merase makanan aku yang tak seberape, yang tak pernah dimasak, tak pernah di rase n tak pernah di dengar
"UDANG PERCIK".
Komen:
ok la
Dalam hati nak tergelak.....I know xsedap sebenarnye
lantak la sedap ke tak, janji bleh blk umah lepas ni...hehe

Ni test no 2:Poach egg




Gambar kenangan bersama:kak ina n anak,Cik lily putih, Jai Ramlee n akak Sawanila







Gambar untuk kenang- kenangan
#gambar2 di cilok kat sawanila n masterchef fb